pondělí 6. července 2015

Polní den 2015

Sotva co skončila " oslava " mých 70-desátin je závod. I když budu jen rozdávat body, protože je mi líto aby zařízení leželo doma, stejně to dá zabrat. O to horší bude těch předpovídaných 32 - 36 stupnů C.
V magazinu Rodina a dnes - byl publikován rozhovor s profesorem Pavlem Pafkem (75) a nedá mi, abych malou část zde neuvedl , neb se to týká ve své podstatě i amatérského závodění.

Podle čeho se pozná, že nastal čas s prací skončit ?
Pavel Pafko :
Život je jako cesta do kopce. Člověk jde a pachtí se, aby se dostal na nějaký vrchol. Když tam dojde , začne svačit a odpočívat. Existují ale i lidí, kteří si neuvědomují, že už nahoře dávno jsou. Stále se někam sápou, ačkoli okolí dobře ví, že jsou na cestě z kopce.

Lze tomu předejít ?
Člověk si musí uvědomit, že na vrcholu byl. Ten, kdo se pachtí, i když už jde z kopce, je blázen. Má se rozhlédnout po krajině a užít si, co vidí a na co neměl čas se dívat, když tam šplhal. Já si to ohromně užívám. Sice zvolna kráčím dolů, ale stále mám pocit, že jsem okolí prospěšný. S lehkostí si také uvědomuji, že na mne žádný další vrchol nečeká. Jen mi je líto těch, kdo to nevidí. Pachtí se při sestupu a přitom by měli dávno zmiznout............

Ve VKV závodech obďivuji a vážím si  účasti starších  závodníků , jako OK2VJC, OK2BFF, OK2QI, OK2JI, OK1IEI, OK1VAM  a dalších.
 xxx
V sobotu brzy ráno přijeli pomocníci Luky a Eli.Nakonec jsme se dohodli, že vzhledem k horkému počasí v plně sestavě s karavanem nevyjedu. Vyjedu jen s 47 a 76 GHz v sobotu navečer a v neděli brzy ráno.


A tak jsem zase karavan a auto plně naložený technikou, jídlem, oblečením a pitím tahal.domů.Bylo mi toho líto, ale člověk je živ jen jednou a loňské dvojí odpadnutí  v závoděch mi stačilo. V sobotní poledne bylo ve stínu již 30,4 stupně C. V 15 hodin již bylo 32 stupnů C. Na kopec jsem vyjel až po 17 hodině.Teploměr v autě ukazoval 31 stupňů C. V Doksanech kousek od nás maměřily sobotní republikový rekord + 36,5 stupnů C.
Rychle jsem postavil stativ s 47 a 76 GHz.Ještě dvě hodiny ze mne lila voda. Slunce pálilo o sto šest. Udělal jsem 3 spojení na 47 GHz.Neudělal jsem spojení s OK1IA a OK1KKD. I když Míra DGI říkal,že je mezi námi  deštová stěna , nevěřil jsem tomu. Vždyť jsme se vždy dělali s nádherným signálem bez problémů. Po 20 hodině síla slunce slábla.V 21 hodin jsem odjel domů.Odešel mi akumulátor 12 V/26 Ah. Štěstí bylo, že se nerozlétl,nějak byl trvale přebíjen. Dno akumulátoru mělo teplotu kolem 60 ti stupňů C i po půl hodině vypnutí. Za jízdy v autě smrděl silně bakelit a měl jsem strach ať mi nic v autě nechytne.

Stavba 47 a 76 GHz

Slunce pálí.

Zdroje

Elektrocentrála Honda

Západ slunce - sobota 21 hod

Balení sobota

Mikrovlné trosky

 V neděli vstávám v 5 hodin. Venku je zataženo a jemně prší. Teplota ve stínu 22 stupňů ve stínu. Cestou vidím jak v kopcích pršelo.Největší kaluže jsou u vesnice Lovečkovice, kousek od mého stanoviště.Rychle stavím stativ těsně za věží směrem na Bukovou horu - OK1UFF . Bohužel ani po 1 hodině pokusů se nepodařilo oboustranné spojení s OK1UFF na 47 GHz. Oba máme majáky 100 mW a nedaří se.Vadí kopec Buková hora a pak i ty stromy a křoví v cestě nějak povyrostlo. Výhoda tohoto místa bylo,že jsem byl za věží ve stínu. Balím a stěhuji se na louku na původní stanoviště. Dělám mnoho pokusů  na 47 GHz s OK1IA. Bohužel on můj maják slyší, já jen pozoruji jak signál od něj s časem slábne až není slyšet vůbec.Tak 100 km se tentokrát nepokořilo. Na druhou stranu se podařilo spojení s OK1KKD i když signál nebyl tak silný jako jindy. Zato kanál na OK1FPC byl perfektní. Aleš zachytil maják okamžitě , a signál jeho zařízení byl u mne stabilní po celou dobu spojení..Nepodařilo se udělat QSO s OK1JHM, který v neděli nebyl přítomen. Postrádal jsem také OL4K. Radost mi udělal OK1KKL spojením na 76 GHz, byť to bylo přes majáky , jejichž signály byly na obou stranách stabilní a nekolísaly.I když slunce pálilo méně než v neděli, tak po 12 hodině balím a jedu domů.

Přehled uskutečněných spojení:

47 GHz   -   5 QSO
76 GHz   -   1 QSO

Děkuji všem za spojení a pokusy.Těším se na rozdávání bodů v příštím závodě.

Neděle ráno - výjez mokrá silnice

V dáli kóta Panna

Sedlo 726 m/m

Pohled na východ

Tady nade mnou se odehrávaly RS

směr na OK1UFF

Vysílám na OK1FPC

Konec závodu - kóta čistá