středa 22. července 2020

PA pro pásmo 432 MHz

V minulém roce jsem postavil malý PA na 432 MHz. Jako hlavní díl byla  využita  PCB  z původního vysilače,  který pracoval ve 24 hodinovém režimu v pásmu 430 MHz s výkonen cca 50 W. Desky  byly na trhu  Allegro a Ebay poměrně ve velkém množství.



 Základ na PCB jsou 4 ks tranzistorů MRFE 6S9125 N .  Na vstupech a výstupech jso 3 + 3 hybridní vazební členy SMD firmy ANAREN  typ XINGER II  XC 0450L - 03S  200 W . Pracuje v pásmu 420 až 430 MHz. Max výkon podle  firmy při CW 200 W. Při praktické zkoušce se při tomto výkonu ani nehřeje, Na výstupu je cirkulátor zakončen odporem 50 ohmů.. Dále je zde výstup  PWR a REF. Zde se jen přidaly detekční diody zablokované na kostru.
Úpravy které jsem jen provedl , bylo odstřižení části PCB v části konektorů a v levé části , kde je předzesilovač a zdroj BIAS. Tedy bezprostředně se to zkrátilo za  vazebním členem.
Dále se v části biosu vstupu tranzistorů vyměnily odpory R 13 a R 14 0 ohmů za odpory 2,4 k ohmy.
Pro  bias se vytvořilo na zvlášním zdroji napětí 5,2 až 5,4 V.
Nastavení jednotlivých proudů se nastavilo otočením trimrů na minimům a klidové proudy se postupně nastavovaly , dle porady s VPZ 0,7 A na jednotlivé tranzistory. Některé stanice nastavovaly klidové proudy cca 1 A.     Po zahřátí stejně proud stoupne. Buzení zesilovače  v rozmezí 1-5 W. 
/ Bohužel měření se ztratilo/
Na cirkulátorech byly štítky 100 W nebo 200 W . Provedení je úplně stejné. Ani cirkulátor se štítkem 100 W se nehřeje při 200 W. Důležité je  desku řádně chladit , viz vyfrézovaná část chladiče. Na boku chladiče jsou větráky, které ženou vnitřní vzduch přes chladič ven.


 

Ostatní části jsou klasické . Základní napájení je 28V / 30 A. pak pár měničů napájení.  Monitor, seqencer a alarmové komparátory jsou použity podle OK1VPZ. Ledková indikace  je použita podle OK1GTH. Relé jsou použita masivní na 500 W. Velmi jemný atenuátor na vstupu je poblíž prvního vazebního členu na PCB. (V průběhu výstavby mi volal jeden ham ze zahraničí, jestli mám také ty RF COUPLERY nafouklé . Že mu to dává hezkých 270 W. Ještě , že se mu neostřelily od tištáku) Na dokreslení přikládám pár fotografií z různého časového období stavby.


 


 

 


 

 
 




































Žádné komentáře: