sobota 15. listopadu 2008

Oscilátory pro mikrovlny

Těchto pář řádků je určeno pro informaci začátečníkům na mikrovlnách. Jako základ je dobré si prostudovat knihu Radioamatérské konstrukce pro mikrovlnná pásma od nestora Pavla Šíra,OK1AIY. Při práci na mikrovlnách máme několik neznámých.Zejména azimut ,polohu protistanice no a zejména kmitočet.Používají se oscilátory (OCXO) typu G 8ACE,DF9LN a v poslední době PLL řízené 10 MHz oscilátory neb GPS. Základem každého OCXO je krystal.  Více než 30 let jsem krystaly objednával s velkou podrobností a přesností. Zejména co se týká přesnosti kmitočtu a doby obratu pro 55 - 65 stupňů a kapacit. Samozřejmě cena krystalu odpovídala požadovaným parametrům. V poslední době po konzultaci zejména s OK1UFL,OK1FPC již krystaly objednávám takto: typ: 20925 a kmitočet např: 131252.000 kHz + počet ks.

Typ 20924 je 5 harmonická.

Typ 20925 je 7 harmonická.



 

 

 

 

 

 

 

Je to bez problémů,cenově velmi přístupné a již při větším počtu je sleva. My si stejně dotahujeme kmitočet trimrem tam kam ho potřebujeme.A shora dolu to jde lépe než nahoru. Jěště ke krystalům, pro rozmezí kmitočtů 95 - 150 MHz objednávám kmitočet o 1 kHz vyšší ,než bylo spočítáno.Stejné zkušenosti má Míla OK1UFL,který vyrábí větší množství OCXO a má s tím zkušenosti. Dalším prvkem OCXO je dobré mít kvalitní kapacitní trimr:  Sám jsem používal pro svá první mikrovlnná zařízení oscilátory G8ACE.  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 http://www.aoxi24.dsl.pipex.com/index.shtml  

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tištěný spoj zhotovil Karel OK2ZI    Vyčerpávající popis je na níže uvedených stránkách: http://ok1vvm.aitech.cz/projekty/tcxo.htm Nevýhody tohoto OCXO : Je zde velký chladič přišroubován k tištáku šroubkem,dlouho trvá než se poprve natopí.Krabička je dosti velká. Výhody: Mohou se použít vetší součástky,není třeba zas tak malá miniaturizace.

 

 

 

 

 

 

 

 

V poslední době používám OCXO DF9LN.Tištěný spoj používám výrobek OK2MTM. Možno použít například tohoto výrobce i pro jiné tišťáky: http://www.volny.cz/plspoj/  tištáky  desky OK2MTM oscil.  

desky OK2MTM topení http://www.dl6nci.de/ocxo.htm Výhoda je,že na měděný chladič je zaletován tištěný spoj, přenos tepla je okamžitý.Na samostatném tištáku je topení.Krabička oscilátoru je menší.Napájení INA neb ERA zesilovače mám provedeno tak,že jsem v topné části vyměnil stabilisátor 5 V na 9 V a tímto také napájím tento vf zesilovač.Čili oscilátor je stabilizován 5 V a  zesilovač 9V.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

















 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 OK1UFL natopeno 88.1 st.  stůl pohled shora  rozpracováno  

http://ok1em.blogspot.com/search/label/oscil%C3%A1tory 

V poslední době jde stabilita kupředu zejména za použití PLL,pár stránek k úvahám: http://www.ok2kkw.com/00003016/pll/pll_lo.htm http://www.kuhne-electronic.de/de/shop/151_Oszillatoren/article:102_KU_LO_2000_PLL 

 http://www.kuhne-electronic.de/de/shop/151_Oszillatoren/article:146_KU_LO_xxxx_PLL http://www.kuhne-electronic.de/de/shop/151_Oscillators/article:456_MKU_XO_1_PLL http://www.jrmiller.demon.co.uk/projects/ministd/frqstd.htm

Žádné komentáře: