sobota 4. února 2023

MW Nortel 24 GHz - Vlnovodné relé

Normálně se do MW zařízení používají vlnovodné relé viz obrázky: Bohužel u Nortelu je velmi málo místa .

 

 

 


 

 Zařízení jsem dělal poměrně dlouho. Na 24 GHz jsem již zařízení měl a tak mne k tomu  nic nenutilo. Před 3 roky jsem poprosil Martina OK1UMA , zdali má nějaké materiály  k výrobě tohoto vlnovodného relé. Uplynula velmí dlouhá doba  více jak 9 let ,  kdy to vyráběl. Musel prohledat staré hardisky  a i nějaké plánky. Poměrně brzy se ozval :

Do zařízení jsem dělal  vlnovodné relé a je umístněno místo původního duplexeru. Posílám podklady co jsem našel k přepínači na 24GHz. Jednotlivé dily jsou z mosazi. Vlnovody jsou zapájeny stříbrem natvrdo.

 Prohlédněte si  precizně provedené vlnovodný relé viz fotografie:


 
 

 

 


 


 

 

 

    

 


Také mi poskytl dílčí náčrtky mikrovlného relé  tvaru  " kostka " , jejichž výrobu  prototypu zadali soustružníkovi  již v roce 2014. Spojil jsem se s tím soustružníkem , sehnal dokumentaci kostky  jehož popis se shodoval  s dílčími plánky Martina. CHtěl jsem jestli mi kostku nevyrobí. Bohužel byla doba kovidová soustružník již nepracoval neboť firma skončila a on byl řidič tiráku. Sháněl jsem různé firmy s CNC  stroji. Chtěli minimální počet cca 20 -  50 kusů , aby to bylo rentabilní. Požadovali podrobnosti na programování . Nakonec jsem objevil soustružníka , který mi kostku vyrobil . Na mne zbylo vyvrtat díry , vyřezat závity. a složit.


 

Trochu byl problém s ložisky. Když to bylo velmi těsné,  tak to cvakalo a neotáčelo se plynule. Tu teflonovou vložku k motorku  jsem koupil jako  nějaké vodítka k 3D tiskárnám. Motorek je z unašeče CD/DVD mechaniky , který se prodává jako náhradní díl . Typ RF 300EH1D390.  Napájení 5,9 V, proud naprázdno bez zátěže 20 mA. Hřídel má průměr 2 mm. Ložiska jsou typ  R 1682ZEZO  6,35 x 9,528 x 3,175 .. Motorek je připevněn dvěma červíky.

  Zarážka je  připevněna pružným kolíkem., průměr 1 mm   ke středu hřídele. Z boku jsou dva šrouby k nastavení polohy . Tyto jsem pak přemístnil  šikmo k zarážce.. Zapojení  motorku jsem konsultoval s OK1DXQ  a  OK2VMC.  Testování  a nastavování motorku viz video:

https://youtu.be/YD2unT6HRcg



Přikládám zde ještě  dokumentaci vlnovodného relé pro 24 GHz od DK1UV   z roku 1986, která byla uveřejněna ve sborníku UHF/SHF semináře Konopáč v roce 1995








Poznámka:

U některých mikrovlných jednotek Nortel může být duplexer v tomto provedení:





 

 Ukázky   využití jednotky :

 

 


Odkazy:

http://www.pamicrowaves.nl/website/technica_articles/WALKair_RFU.pdf

 http://www.wa1mba.org/wr42sw1.htm

 http://www.wa1mba.org/wr42sw2.htm

 https://www.youtube.com/watch?v=no367mr_O14

 https://www.youtube.com/watch?v=s--q3u8o1WA

 https://www.everythingrf.com/search/waveguide-switches

http://www.km0t.com/pages/24ghz.htm

https://ok1em.blogspot.com/2023/01/mw-nortel-24-ghz-uvod.html

 https://ok1em.blogspot.com/2023/01/mw-nortel-24-ghz-uprava.html

 

Poděkování:

Děkuji tímto Martinovi  OK1UMA za pomoc při poskytnutí podkladů k úpravách Nortelů. Pomůže to radioamatérům, kteří mají tuto mikrovlnu  ještě doma a brzy se objeví na 24 GHz.

 



Žádné komentáře: