středa 29. června 2022

OK2BPR - byl jeden z nás

 

Eduard  OK2BPR  /Eda /se narodil  v srpnu 1943. Vyučil se zámečníkem kolejových vozidel. Pracoval v Nové huti  Ostrava na parních lokomotivách , později na dieslových.  K radioamatéřině  ho přivedl  zejména jeho starší  bratr  Jan OK2BFH.  Bydlel v 11. patře panelového domu v Orlové. Zde žil jako starý mládenec. Jeho známý říkají, že vlastně celý jeho byt byl hamshack.



                                                                                   

V kuchyni měl laboratoř. Zde trávil nejvíce času. Měřením , letováním i studiem. Na kredenci měl plno nalepených papírků , co má kdy udělat. Byla zde řada budíků. Některé měl nastavené , kdy má brát prášky. Jiné  , kdy budou hotové knedlíky.

 

 V obýváku měl dřevěné bedny s pískem a v nich , soustruh , frézu či vrtačku. Bylo to  „odhlučnění“,  aby se to po paneláku nerozléhalo.  V dalším menším pokoji měl skladiště.

V ložnici  měl u okna   3 stativy  se zařízeními. Okna směřovaly na JZ , tedy viděl na Beskydy i  Praděd. Pokusy prováděl s OK2QI  při dobrých podmínkách i mimo závod. Dříve dělal spojení se zavřenými okny. V roce 2017  se provádělo zateplení paneláku a výměna oken . Tyto již nepropouštěly MW a musely se otvírat.

 Osobně jsem se setkal s Edou OK2BPR na různých setkáních, zpravidla na Třech Studních či Holicích. Pravidelný kontakt od roku 2008 jsme spolu měli na SKYPu. Na SKYPU měl svou  žákovskou fotografii ze školních let.


 

Zde jsme řešili různé radioamatérské  technické  problémy. Sdělovali jsme si co se nám podařilo, či naopak co nám pod rukami shořelo. Jak říkal Eda, nejvíce potěší průšvih  druhého. Samozřejmě to myslel s nadsázkou. Vzájemně jsme se neuráželi ani jsme nebyli dotčeni.

 Navzájem jsme si vyměňovali různé linky a součástky ( „ šrot „), které jsme získali od WIFstů či z SP , když něco měnili či rušili. Zkoumali jsme to,  jak  to využít pro radioamatérské pásma. Eda byl svůj. Nejraději by chtěl všechno vyrobit sám. Měl velmi široký záběr. Vyráběl i složité tištěné spoje. Dělal velké množství pokusů.  Kupoval také plno přístrojů. Vždycky mi říkal: Můj skrblík mi to nechce povolit. No a za měsíc byl přístroj doma. Měl dobrou paměť na SMD součástky.

Když jsem byl jednou v situaci, že jsem potřeboval rychle na MW PCB naletovat diody, tak  se Eda nabídl , že mi to na sporáku  udělá..  Zaslal jsem mu PCB a MW diody radši více, neb jsou tak malinké – foukne vítr a jsou pryč.  Tak jednu přiletoval na PCB transvertoru  47 GHz a na další tišták jsem chtěl paraelně dva varaktory  pro testování majáku. Na transvertoru 47 GHz dioda dává výkon 1, 5 mW při  buzení 160 mW z násobiče . Těch  160 mW je tak max. hranice snesitelnosti. . Destičku s paraelními varaktory se mi nepodařilo oživit. S Edou jsem komunikoval často, ještě mi chyběla komunikace s Pavlem  OK2VJC. 

V roce 2010 mi Petr OK2STV domluvil při mikrovlnném setkání OK2KDJ  komunikaci na SKYPU s Edou OK2BPR a  Pavlem OK2VJC, neb Pavel internet nemá. Přes hodinu jsme řešili technické problémy a poznatky k MW zařízení .

Později chodil Pavel OK2VJC k Petrovi OK2STV a od něj jsme vedli diskuzi a porady.

V letech 1997 – 2005 využíval Eda OK2BPR  v závodech vysílací pracoviště  svého  bratra OK2BFH / OK2BLE na Lysé hoře JN99FN , zejména v pásmu 10 a 24 GHz. První spojení na 10 GHz zde uskutečnil v roce 1997 a 1. spojení na 24 GHz v 2.subregionálním závodě s SP9 MX/p.


Eda začal spolupracovat s Pavlem OK2VJC v době  stavby zařízení na 10 GHz  , posléze na 24 GHz. Zařízení na 24  GHz stavěli součastně , jen každý jinou metodou.

Pavel  OK2VJC uskutečnil 1.spojení na 10 GHz v MW závodě  2003. Na 24 GHz  v 2. subregionálním závodě 2005.

Eda kamarádil s velkým počtem  radioamatérů.  Nejbližší byl jeho bratr OK2BFH  a OK2BRD. Plno dalších vychoval v radioklubu OK2KAU, jako OK2UKG,OK2FUG a řada jiných. Také se hodně kamarádil z SP stanicemi jako SP9QZO či SP9SOO,  který se u něj vždy stavoval minimálně 2 x za měsíc. Pro každého něco vyráběl , měřil či opravoval. Také měl velké množství oprav různých domácích elektrospotřebičů od sousedů z paneláku

Rád se zúčastňoval různých radioamatérských  setkání  jako Frenštát, Holice , Tři studně a pod. Pro osvěžení paměti nějaké fotografie:


Rodná kolektivka OK2KAU Orlová.



 

EME setkání Tři studně




Setkání Ostrava









Kontrolní dny mikrovln na zahradě OK2VJC


Mikrovlnná setkání ve Frenštátě - OK2KDJ


                














V pozdějším věku byl Eda vážně nemocen. Při naší SKYPové  komunikaci si z toho dělal srandu. Také přestával částečně slyšet.

Jeho technická činnost a  účast na různých radioamatérských setkáních mu dodávalo  sílu  a prodlužovala jeho pozemský život.

Hodně jezdil do lázní. V roce 2019 byl v Luhačovicích. Po návratu z lázní se ukázalo, že mu nějaké „procedury“ nesedly. Celé tělo měl zavodněné a nedalo se to nějak  solidně zlepšovat.

Eda  byl unaven a cítil blížící se konec svého života. Také tak uvažoval.  V bytě udělal plno různých hromádek s MW součástky a materiálem. U každé hromádky byla cedulka se jménem a značkou,  kdo to měl dostat. Po jeho smrti  dědic zařídil  předání.

Svůj  boj o život prohrál 1.12.2019  a vstoupil do radioamatérského nebe.

Čest jeho památce


Zpracováno ze vzpomínek a fotografií :

OK2UKG, OK2VJC, OK2VMC, OK2KDJ, OK2STV, OK2IMH, OK1EM, OK1VM, OK2SDX, SP9SOO, OK2SIA, OK2KOS,








Žádné komentáře: